12 Aralık 24, Perşembe

Akünün gerçek maliyeti nasıl anlaşılır?

Akülü-platformların en kritik aksamlarından birini akü grubu oluşturmaktadır. Hem makinenin performansı bakımından hem de maliyet bakımından en uygun ürünü seçmek ve bu konuda yanılmamak durumundayız.

Değerli Akülü-Platform Sahipleri; bildiğiniz gibi; kullanmakta olduğunuz Akülü-Platformların en kritik aksamlarından birini akü grubu oluşturmaktadır. Hem makinenin performansı bakımından hem de maliyet bakımından en uygun ürünü seçmek ve bu konuda yanılmamak durumundayız.
Öncelikle makinanın gün içerisinde gerekli olan çalışma süresi, akünün yetersiz kalmasından dolayı kısalmamalıdır. Bunun yanında akünün ömrü boyunca sağladığı toplam çalışma süresi de harcanan paraya değmelidir. Yani bu açıdan bakıldığında akü EKONOMİK olmalıdır.

TOPLAM MALİYETE BAKILMALI

Burada şu noktayı özellikle dikkatinize sunmak isteriz; bizler herhangi bir ürünü satın alırken genellikle ilk başta verdiğimiz paraya (satın alma maliyetine) bakarız. Ancak bu ürünün bize ne kadar süre hizmet ettiğine veya edeceğine (toplam maliyetine) çok bakmayız.

Örneğin; A marka bir akü 120 USD fiyata satılıyor ve 4 yıl civarında kullanılıyor ise,
Diğer taraftan B marka aynı model bir akü 100 USD ’ye satılıyor ve 2 yıl civarında kullanılıyor ise; (ki bazı markalar bu süreyi bile dolduramıyor.)

Akülerin aynı bazdaki nihai maliyeti aşağıdaki gibidir:
A marka akü :  30 USD / Yıl
B marka akü :  50 USD / Yıl
Buna göre 4 yıl sonunda A marka akünün toplam maliyeti 120 USD olurken,
B marka akünün toplam maliyeti 200 USD olmaktadır.

Sonuçta aradaki fark, B marka ürünü 80 USD  (%66)  daha pahalı hale getirmektedir.

HÜCRE DEĞİŞİMİNE DİKKAT
Traksiyoner akülerde de benzer bir durumdan bahsedebiliriz. Bazı platformlarda başlangıç/satın alma maliyeti daha düşük olduğundan veya “hücre değişim imkanı” verdiğinden tercih edilmektedir. Ancak belli bir süre kullanılan traksiyoner akülerin bozulan hücreleri değiştirildiğinde yeni hücreler ile eski hücreler arasında yük dağılımı dengesiz olacağından, henüz bozulmamış nispeten iyi durumdaki hücrelerin bozulması hızlanacaktır. Sırayla bozulan hücrelerin yenileriyle değişimi yapılırken zaman içinde tüm gözler değiştirilmiş olacak ve hiçbir zaman TAMAMEN YENİ bir akümüz olmayacaktır. Birer-ikişer tüm hücrelerin değişmesi sonucunda harcanan toplam para ise, yeni bir aküden çok daha fazla olacaktır.

Sonuç olarak; aynı grup içinde eski aküler/hücreler ile yeni aküler/hücreler birlikte kullanılmamalıdır. Bu durum, bir taraftan akünün performansını ve ömrünü azaltırken diğer taraftan akünün daha pahalıya mal olmasına neden olmaktadır.

Sağlıklı günler dileriz.

SADER AKÜ TEKNİK EKİBİ

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler