Mammoet, daha önce de mühendislik ve inşaat şirketi İLK İnşaat’a, Karagöl Deniz Sondaj Platformu A (GDDP-A) için önemli yüklemeler konusunda destek vermişti. Şirketin projedeki detaylara ve genel performansa gösterdiği özen, Mammoet’ten platformun üst kısmındaki yüklemeyi tamamlamak için Türkmenbaşı yakınlarındaki aynı siteye dönmesinin istenmesine yol açtı.
Petrol ve gaz endüstrisi, ihracatının yaklaşık %80’ini oluşturan Türkmenistan ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor, bu nedenle enerji altyapısına sürekli yatırım yapılması çok önemli. Karagöl Deniz Batı sahası, Hazar Denizi’nde Türkmenistan’ın yaklaşık 75 km açıklarında yer alıyor. Bu alanın daha fazla araştırılması, enerji üretimini önemli ölçüde artırma ve ülkenin petrol ve gaz endüstrisinin başarısına daha fazla yardımcı olma potansiyeline sahip olması nedeniyle çok önemli olacak. Mammoet, daha önce de mühendislik ve inşaat şirketi İLK İnşaat’a, Karagöl Deniz Sondaj Platformu A (GDDP-A) için önemli yüklemeler konusunda destek vermişti. Şirketin projedeki detaylara ve genel performansa gösterdiği özen, Mammoet’ten platformun üst kısmındaki yüklemeyi tamamlamak için Türkmenbaşı yakınlarındaki aynı siteye dönmesinin istenmesine yol açtı.
İletişim, hayati önem taşıyor
Projenin çeşitli ekipleri arasındaki iletişim, daha kimse sahaya ayak basmadan önce bile projenin başarısı için hayati önemdeydi. COVID-19 pandemisinden etkilenen ticari havayolları ile Mammoet’in uzmanlığı, özel olarak kiralanmış uçaklar kullanılarak ülkeye getirildi. Bir karantina süresinin ardından ekip, sıkı COVID-19 düzenlemelerine bağlı kalarak sahada güvenle çalışmaya başlayabildi. Yapılacak çalışmalar kapsamında, koparma sırasında meydana gelebilecek yüksek düzeyde sürtünmeyle ilgili endişeler vardı. Mammoet, riskleri en aza indiren ve manevraların mümkün olduğunca sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan yüksek kapasiteli hidrolik koparma krikolarını içeren bir çözüm tasarladı. Sürtünme hala yüksek olmasına rağmen, kullanılan yöntem, Mammoet’in yapıyı operasyon boyunca tam olarak yeniden hizalayabildiği anlamına geliyordu.
Üç aşamalı operasyon
İlk olarak, üst taraf kaldırılarak yük hücreleri kullanılarak tartıldı ve yaklaşık 4,000 ton ağırlığındaydı. Yükleme operasyonu üç aşamaya ayrıldı: platformun ilk çıkışı, karada kızak rayları üzerinden hareket ve karadan mavnaya fiili yükleme. Mammoet, koparma krikolarını kullanarak üst tarafı ilk konumundan itmeden önce kızak paletlerini yağlamak için müşteriyle birlikte çalıştı. Daha sonra kızak rayları boyunca üst tarafı kaydırmak için krikolar kullanıldı ve mavnaya yüklendi, Karagöl Deniz Batı sahasında açık denizde kurulmaya hazır hale getirildi.
Üst taraf mavnaya yüklenirken tüm ekipler arasındaki iletişim özellikle önemliydi. Bir yükleme süpervizörü, balast kontrol odası ile doğrudan temas halindeydi ve mümkün olan en doğru balastlamayı sağlayarak daha güvenli ve en verimli operasyonla sonuçlandı.
Genel olarak, operasyonlar sırasında Mammoet, 24 x 600 ton yük hücresi, iki adet yüksek kapasiteli hidrolik koparma krikosu ve dört adet 600 ton kriko kullandı. GDDP-A, 2021’in ikinci yarısında devreye girecek. Platform, otomatik olarak çalışmasını sağlayan ve üzerinde çalışan ve yaşayan çok sayıda personel ihtiyacını azaltan en güncel teknolojiyle donatılı. Günde 10.000 varil petrol ve 35 milyon fit küp gaz üretmesi bekleniyor ve Türkmenistan’ın Karagöl-Deniz Batı sahasındaki petrol ve gaz operasyonlarına önemli katkı sağlayacak.