5 Mayıs 24, Pazar

Montajı helikopterle yapılan Liebherr 150 EC-B 8 iş başında

Fransa’nın en büyük buzulu olan “Mer de Glace” üzerine teleferikle tamamlanan, iklim değişikliğine odaklanan yeni bir eğitim merkezi inşa ediliyor. Montajı helikopter kullanımını gerektiren bir LIEBHERR 150 EC-B 8 ise, projenin ayrılmaz bir parçası.

Fransa’nın en büyük buzulu olan “Mer de Glace” üzerine teleferikle tamamlanan, iklim değişikliğine odaklanan yeni bir eğitim merkezi inşa ediliyor. Montenvers istasyonunun dönüşümü, öğrencilerin, turistlerin ve bölge sakinlerinin iklim değişikliğinin etkileri konusunda daha fazla bilinçlenmesini sağlamayı amaçlıyor. Yeni teleferiğin buzullara yaklaşmasıyla yüksek dağlık alana ulaşım da kolaylaşacak. Montajı helikopter kullanımını gerektiren bir Liebherr 150 EC-B 8 ise, projenin ayrılmaz bir parçası. Bir helikopter, temel çapası masife sabitlendikten sonra, kule bölümlerini birbiri ardına 1.913 metre yükseklikteki Montenvers dağ istasyonuna teslim etti. Liebherr’in ortağı FT Montage’den dört montaj mühendisi ve Heliswiss International’dan altı uçuş asistanı parçaları yukarıdan teslim aldı, birbirine bağladı ve 40 metreden yüksek bir kule yüksekliğine kadar çalıştı. Ancak mühendislerin, Alpler’in ve Avrupa Birliği’nin en yüksek dağı olan Mont Blanc’ın eteğinden manzaraları takdir edecek çok az zamanı var. Helikopter, vincin çevirme platformuyla yaklaşıyor. Vinci Construction France Fransa Merkez Doğu Operasyon Müdürü Guillaume Riband, “Montaj, karşılıklı güven olmadan mümkün olmayacak gerçek bir ekip çalışması oldu. Sonuç olarak herkes bir araya geldi ve meydan okumaya yükseldi” dedi. FT Montage, operasyonun karmaşıklığı ve zorluğu nedeniyle “Yılın Montajı” kategorisinde “Trophée des Grues á Tour” ödülünü kazandı. Ödül, DLR Federasyonu’ndan CPMDG (kule vinç meslekleri ve ekipmanları için profesyonel komisyon) tarafından her yıl veriliyor.

Esnek pergel uzunluğuna sahip EC-B serisi

Alpler’in ortasında 150 EC-B 8 ile böyle bir iş her gün olan bir şey değil. 45 metrelik pergel ve 42 metrelik kanca yüksekliğine sahip vinç, Haziran 2023’e kadar yeni teleferik istasyonunun ve Uluslararası Buzul ve İklim Yorumlama Merkezi’nin inşasını destekleyecek. Yeni “Glaciorium” amiral gemisi olacak Montenvers’te ve ziyaretçilerin küresel ısınmayla ilişkili olguları anlamalarına yardımcı olacak. Montenvers’ın yeniden geliştirmesi 50 milyon avrodan fazlaya mal olacak ve Aralık 2024’te tamamlanacak. Proje, doğa üzerindeki etkiyi en aza indirmek için yüksek ekolojik ve mimari kalitede olacak şekilde tasarlandı. Enerji tüketimi, atık bertarafı ve ziyaretçi bilinci açısından proje yüksek standartları karşılamakta.

Doğru vinci seçmek

İnşaat şirketinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri doğru vinci seçmekti. Başlangıçta, sahanın taşınması gereken yükler nedeniyle 250 metrik ton aralığında bir vince ihtiyacı vardı. Bu değer, yarıçapa (m) ve kaldırma kapasitesine (t) dayalıdır ve vincin boyutunu sınıflandırmaya hizmet eder. Böyle bir vinç helikopter montajı için çok ağır olduğundan, Liebherr ekonomik alternatifler bulmak için müşterileri Solumat GAT (Malzeme Bölümü, Vinci Grubu) ve CBCE Grenoble (Vinci Grubunun bir parçası olan yerel bir inşaat şirketi) ile birlikte çalıştı. Helikopter, sıcaklığa ve irtifaya bağlı olarak maksimum 3.800 kilogram ile hareket edebiliyor.

 

Akıllı tasarım konsepti sayesinde hızlı montaj

Sonunda Liebherr, 3.600 kilogram ağırlığındaki karşı kolu helikopterin idare edebileceği kadar hafif olduğu için 150 EC-B kullanılmasını önerdi. Ayrıca, düz tavanlı vinç, esnek tasarım konsepti sayesinde kolayca birkaç ayrı parçaya ayrılabilir. Vincin kompakt kafası, döndürme platformu, kabini ve kontrol kabini gibi unsurların tümü hızla yeniden bağlanabilir. Sahanın mimarları ve inşaat şirketi de planlamayı, taşınacak yükler vincin maksimum kaldırma kapasitesi olan 8 tonu aşmayacak şekilde uyarladı. Bu, kısmen daha hafif beton elemanların kullanılmasıyla sağlandı.
Güvenlik nedeniyle, 1910 yılından beri kullanılan Montenvers treni, elektrik hatlarına yakınlığı nedeniyle geçici olarak durduruldu. Retro tarzı elektrikli raflı demiryolu, Chamonix-Mont-Blanc ve Montenvers’ı birbirine bağlıyor. Beş kilometreden fazla dik bir şekilde yukarı tırmanıyor ve ziyaretçiler yaklaşık 20 dakikada zirveye taşıyor.

Alışılmadık görevler için sağlam vinçler

Doğru vinç seçimi, iyi hazırlık ve iyi koordine edilmiş bir ekip sayesinde Mont Blanc’taki montaj sorunsuz geçti. 150 EC-B’nin alışılmadık montajı yaklaşık sekiz saat sürdü. Bu süre zarfında, Heliswiss International’dan güçlü bir Kamov KA 32 A11 BC ağır kaldırma helikopteri, tüm vinç parçalarını ve kule sistemi elemanlarını teslim etmek için 30 kez ileri geri uçtu. Teslimat sahasının kamyonlar için kolayca erişilebilir olması ve yeterli alana sahip olması gerekiyordu. Seçilen yer, Montenvers dağ istasyonundan yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıktaki Arveyron Nehri üzerindeki Chamonix’te bir bölgeydi. Bu nispeten kısa mesafe, uçuş sürelerinin ve dolayısıyla yakıt ikmalinin minimumda tutulmasına yardımcı oldu. Guillaume Riband, “Hassas planlama, bu çok yönlü başarılı montajın anahtarı olmuştur” şeklinde konuştu.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler