Linde MH Lojistik Trenleri eklenen yeni özellikler sayesinde artık daha fonksiyonel
Linde MH, Lojistik Trenleri yeni bulut bazlı Yönlendirme Sistemi ile yatay taşımacılığı daha da cazip hale getiriyor. Yenilikçi işlevleri ile C-Şasi ve B-Şasi ekipmana daha fazla güvenlik ve esneklik kazandırırken, Yönlendirme Sistemi, operatörler için en uygun rotayı belirliyor. Bu sayede hata oranlarını, çalışma süresini azaltır ve gerçek zamanlı ayarlamalarla siparişle ilgili değişikliklere yanıt veriyor. Böylece karmaşık görevler bile yönetilebilir ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Lojistik trenlerle yatay yük taşımacılığının amacı büyük miktarlarda, farklı parça ve bileşenlerin uzun mesafeler boyunca doğru zamanda doğru yere teslim edilmesidir. Otomotiv endüstrisi bunun en iyi örneğidir. Bitmiş her araç üretim hattından çıkana kadar parça parça monte edilen binlerce parçadan oluşmaktadır. Linde MH Lojistik Treni Ürün Müdürü. Mal Rexhepi basına yaptığı açıklamada “Linde MH’nin lojistik trenleri bireysel taşımalara göre daha ekonomik ve ayrıca yalın üretim felsefesiyle uyumlu olduğundan dolayı ekolojik bir yanı var ” diye belirtiyor. Ürün Müdürü sözlerini “Lojistik trenler tarafından sağlanan üretim tedariğinin diğer avantajları arasında, tesis içi trafik hacminin azaltılması ve böylece olası kaza riskinin azaltması sayılabilir” şeklinde noktalıyor.
Yeni şasi özellikleri daha fazla esneklik sağlıyor
2021 Eylül ayında Linde MH Lojistik Tren modellerini, LT-C (C-şasi), LT-B (Köprü Şasili), LT-BM (Köprü Şasili ve hareketli orta destekli) olarak müşterileri ile buluşturdu. Geliştirilmiş şasi işlevleri sayesinde ekipmanlar daha da fazla güvenlik ve esnekliğe sahip oldu. Linde MH Lojistik Tren modellerine eklenen özelliklerin başında, yenilenen şasileri ve patentli kaldırma profili mekanizması gelir. Sadece çok çeşitli tekerlekli rafların ve vagonların taşınmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda optimum tasarıma sahiptir. Örneğin bir transpalet ile lojistik trenlere yerleştirilmiş paletlerin yük taşıyıcıları olmadan kaldırılmasını sağlar. Bu amaçla, kaldırma profilleri, yükleme işleminin başında lojistik trenlerin şasisine gizlenir, operatörün ekipmanları itmesine gerek kalmaz. Hareket yönünde serbestçe hareket ettirilebilen isteğe bağlı orta destek tren uzunluğunu önemli ölçüde artırmadan aynı lojistik trende birkaç farklı konteyner boyutunun kullanılmasına izin verir.
C-şasilerinin öne çıkan özelliği çatal stabilizasyon kontrolüdür. Patentli çözüm, mümkün olan en ağır yükler altında bile çatalların sarkmasını önleyerek yükün güvenli bir şekilde taşınmasını sağlar. Ergonomik fırlatma mekanizması başka bir yardımcı özelliktir. Operatör ayak şalterini kullanarak kilidi serbest bıraktığında, yük çatalların arkasından ileri itilir, bu da yük taşıyıcılarını lojistik trenle çekmeyi kolaylaştırır.
Tüm Linde MH Lojistik Tren modelleri standart olarak mekanik bir yük kilitleme mekanizması ile donatılmıştır. Şasiye bir taşıyıcı yerleştirildiğinde kilit otomatik olarak kapanır. Operatör trene bindiğinde çerçeveler otomatik olarak kaldırılır, operatör platformundan çıktıktan sonra yük indirilir. Lojistik tren hareket ederken, çerçevelerin indirilmesi teknik olarak imkansızdır. Tersine, operatörün, çerçeveler indirilmiş durumdayken lojistik tren dizisini harekete geçirmesi imkansızdır.
Dış mekan kullanımı için şasiler diğer birçok seçeneğin yanı sıra yükü korumak için bir tente ile donatılabilir. Mekanik direksiyon lojistik trenlerin, dört tekerlek için yüksek manevra dengesini sağlar. Kaç tane lojistik tren kullanılırsa kullanılsın, trenin tamamı rayında kalır. Standartlaştırılmış bir arayüz sayesinde lojistik trenler yarı veya tam otomatik operasyonlar için bile hazırlanabilir ve yakın zamanda teslimat kapsamına alınmıştır. Çeşitli tasarımlarda mevcut olup, modüler raf üst yapıları ile donatılabilirler.
Lojistik Tren Yönlendirme Sistemi ile her zaman doğru yolda
Bireyselden toplu malzeme taşımacılığına geçiş, beraberinde birçok avantajın yanı sıra depo çalışanları için lojistik planlama açısından daha fazla karmaşıklık getirir. Zaman kayıplarını ve hataları önlemek için rotaları düzenlemek ve taşıyıcı değişikliklerini mümkün olduğunca verimli bir şekilde düzenlemek gerekir. Bunu başarmak için, üretim öncesi üretimden son montaja kadar tüm döngü dikkatli bir şekilde planlanmalı ve koordine edilmelidir. Yazılım Çözümleri Ürün Müdürü Oldrik Wagner “Lojistik Tren Yönlendirme Sistemimiz ile artık operatörlere görevlerini yerine getirirken adım adım destek sağlayabiliyoruz” açıklamasında bulunarak yönlendirme yazılımı konusuna aydınlık getiriyor.
Ekipmandaki kontrol sistemi, kesintisiz bir şekilde ERP veya WMS sisteminden malzeme taşımalarıyla ilgili tüm bilgileri alır. Bundan, bireysel sürüş emirleri oluşturur ve bunları kokpitte geniş bir dokunmatik ekranda görüntüler. Sırayla, operatörler önceden belirlenmiş, optimal rota boyunca ilgili montaj iş istasyonlarına yönlendirilir. Bu süreç, yazılım aracılığıyla lojistik trenlerin, durakların, rotaların ve raporların yapılandırılmasından önce gelir. Kontrol paneli aracılığıyla, depo yöneticileri tüm uygulamayı genel olarak inceleyebilir ve kullanımını daha da optimize etmek için önemli rakamları ve raporları tetikleyebilir.