12 Ekim 24, Cumartesi

Platform sektörü kurumsallaşırsa herkes kazanır

SFS Makine Genel Müdürü Seyit Şekerci, yeni yatırımlarla makine parkını büyüttüklerin belirtti. Platform sektörüne yönelik değerlendirmelerini de paylaşan Şekerci, sektörün en önemli sorunun kurumsallaşma olduğunu, yapılan hataların hem firmalara hem de sektöre zarar verdiğini dile getirdi. Şekerci platformların kullanım alanlarının iyi anlatılması gerektiğini de söyledi.

SFS Makine Genel Müdürü Seyit Şekerci

Türkiye platform sektörünün önde gelen firmalarından Ankara merkezli SFS Makine, yeni yatırımlarla bir taraftan makine parkını büyütürken bir taraftan da servis ve bakım hizmet kalitesini yükseltiyor. Ankara merkezli olarak tüm Türkiye geneli hizmet veren firmanın faaliyetlerini SFS Makine Genel Müdürü Seyit Şekerci ile konuştuk. Şekerci firma faaliyetlerinin yanı sıra platform sektörüne ilişkin değerlendirmelerini de paylaştı.
Firmalarının 2005 yılında SFS Mekanik olarak hizmet vermeye başladığını belirten SFS Makine Genel Müdürü Seyit Şekerci, “Mekanik tesisat taahhüt firması olarak çalışmalar yürüttük. Bu kapsamda fabrika, otel, hastane, alışveriş merkezi projelerini üstlenerek gerçekleştirdik. Bu çalışmalarda elbette platformlar da kullanıyorduk. İhtiyaç duyduğumuz platformları kiralama yolu ile tedarik ediyorduk. 2015 yılında ise yeni bir kulvara girdik ve SFS Makine’yi kurduk. 2015 yılından bu yana da SFS Makine olarak tüm sektörlere yönelik makine kiralama, satış ve satış sonrası hizmetler veriyoruz” dedi.

Proje bazlı kiralama

Sekiz yıldır kiralama hizmeti verdiklerini ve bu sekiz yılda önemli mesafeler kaydettiklerini aktaran Şekerci “SFS Makine proje odaklı çalışan bir firma. Genellikle kiralama yaptığımız projenin başından sonuna kadar sürecin içinde oluyoruz. Müşteri portföyümüz de ağırlıklı olarak bu yönde. Yani gündelik kiralamadan ziyade proje bazlı çalışıyoruz ama elbette ihtiyaç duyulması halinde kısa süreli kiralamalar da yapıyoruz” şeklinde konuştu.
SFS Makine’nin çok geniş bir referans müşteri listesi bulunduğunu da sözlerine ekleyen Şekerci, proje olarak ise Türkiye genlindeki neredeyse tüm şehir hastaneleri projelerinde yer aldıklarını söyledi. Hizmete başlayan şehir hastanelerinde de makinelerinin çalışmaya devam ettiğini aktaran Şekerci, bunların yanı sıra İstanbul Havalimanı Projesi’nde, savunma sanayi projelerinde ve fabrika yapım projelerinde ürünleri ile yer aldıklarını sözlerine ekledi.

Güçlü kiralama parkı

Şekerci, kiralama sektörüne girerken en kaliteli makinelerle ve güçlü bir makine parkı ile girmek istediklerini belirterek “Bu doğrultuda araştırmalarımızı yaptık. Detaylı bir araştırma sürecinin sonrasında ise Genie markası ürünlerinin bizim için uygun olacağını gördük ve bu yönde karar alarak parkımızı ağırlıklı olarak Genie makinelerden oluşturduk. Zaman içinde aldığımız bu kararın doğru olduğunu gördük. Bu markayı seçmiş olmaktan dolayı çok memnunuz. Şu anda parkımızın yüzde 70’i Genie marka makinelerden oluşuyor. Bunun yanı sıra parkımızda Sinoboom marka ürünlerimiz de mevcut. Bu marka ile ilgili de bir sorunumuz bulunmuyor.”

Yatırımlar sürüyor

Bir taraftan projelerini yürütürken bir taraftan da yeni yatırmalarının kesintisiz olarak devam ettiğini de söyleyen Şekerci, “Sektörde ihtiyaç hiçbir zaman bitmiyor. Müşteri ve proje sayımız gün geçtikçe artıyor biz de bu doğrultuda makine adedi ve çeşitliliğini artırarak ihtiyaca yanıt vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Platform kiralamanın araç kiralama gibi olmadığını bunun daha komplike ve kapsamlı bir süreç olduğunu da sözlerine ekleyen Şekerci platformların, kiralama sürecinde devamlı bakım ve takip gerektirdiğini ifade ederek “Bunda kullanıcı profilinin de etkisi var. Makinelerin kullanıldığı sektörlerde birçok firma platformu tam olarak tanımıyor ve doğru şekilde kullanmayı bilmiyor, bu durumdan kaynaklı olarak sürekli servis ve bakım gerekiyor” dedi.

Kiralama avantajı

Kullanıcılar açısından bakılırsa sahip olma maliyetine katlanmaktan, servis-bakım maliyetinin altına girmektense kiralamanın daha avantajlı olduğunu da söyleyen Şekerci şunları aktardı: “Firma, makineyi satın aldığında, satın alma maliyetinin yanı sıra ekstra bakım maliyeti, işin olmadığı zamanlarda stok maliyeti, yedek parça gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kalır. Tüm bunlar satın almayı kiralamaya göre çok daha pahalı hale getiriyor. Kiralamada saydığımız tüm riskleri ve maliyetleri makineyi kiralayan firma üstleniyor. Makinesinin bakımını ve takibini yapıyor. Makine, kullanıcının öz malı olduğunda bakım kısmında aksamalar oluyor. Bununla ilgili takibi yapacak personel istihdam etmesi gerekiyor. Böylece çok pahalı bir makine biraz da personelin insafına kalıyor. Bunu yapamayınca makineden faydalanamıyor” dedi.

Kiralama yaparken dikkat edilmeli

Ağırlıklı olarak mekanik taahhüt, çelik konstrüksiyon, elektrik taahhüt firmaları ile çalıştıklarını da aktaran Şekerci, “Firmalar kiralama yaparken dikkatli olmalılar. Her şeyden önce yapacakları işin yapısına göre doğru makine seçimi yapmalılar. Tabi en önemli konuların başında servis-bakım-onarım işleri geliyor. Bu hizmetleri hızlı ve kaliteli verecek firmalarla çalışmak gerekir. Aksi halde projenin durması, gecikmesi, maliyetlerin artması gibi sorunlarla karşı karşıya kalınır. Alınan makinenin doğru ve verimli kullanımı önemli. Birçok firmada bu konuda ciddi eksiklikler var. Makineyi iyi bilen personeli bulunmuyor bu da makinenin sahadaki performansını etkiliyor. Biz SFS Makine olarak bunun önüne geçmek için eğitimler veriyoruz, müşterimize bu yönde destekler veriyoruz” şeklinde konuştu.

Tüm Türkiye’ye hizmet

Genie marka platformları almaya başladıklarında teknik kadrolarının tamamına Genie’nin kendi ekibinden devamlı eğitimler alındığını da söyleyen Şekerci “Bakım onarım konularında gelişmiş bir teknik kadromuz var. Kendi ekibimiz ile çalışıyoruz. Ankara merkezden Türkiye’nin her tarafına servis ekibimiz gerektiğinde gidip sorunları çözüp geliyor” şeklinde konuştu.

Sektör olması gereken yerde değil

Platform sektörünün ülkemizdeki konumuna ilişkin de bir değerlendirme yapan Şekerci şu ifadeleri kullandı: “Platformların sadece inşaat sektöründe değil yüksekte çalışmanın gerektiği tüm alanlarda kullanımının yaygınlaşması gerekiyor. Bu elbette sadece firmaların tanıtım çalışmalarıyla mümkün değil. İş güvenliği konusunda hem bilinçlenmenin artması hem de bununla ilgili yasal düzenlemelerinde yapılması gerekiyor. Platformlar iş güvenliğini sağlayan yaralanmalı hatta ölümlü kazaların engellenmesinde önemli rol oynayan makineler. Bunun iyi anlatılması gerekiyor.  Platform kullanan firmalar sadece ekonomik anlamda kazanım sağlamaz aynı zamanda da önlenebilir iş kazalarının önüne ciddi oranlarda geçer. Klasik iskelelerin kullanılması personel açısından risk oluşturuyor. Platformlar bu iskelelerin yerini almalı. Platformların farklı sektörlere uygunluğu ve sağladığı kolaylıklar anlatılmalı, faydaları gösterilmeli. Bizim de üyesi olduğumuz Platformder bu anlamda önemli çalışmalar yapıyor. Ayrıca kamu ile işbirliği içinde çalışmalar yapıyorlar bunların sektöre olumlu katkıları olduğunu düşünüyorum.”

Sektör kurumsallaşmalı

Şekerci sektörün tanıtım dışında kendi içinde de sorunları olduğunu belirtiyor bunu şu şekilde açıklıyor: “Görece yeni bir sektör. Oturmamış noktalar var. En önemli sorun sektörün kurumsallaşması diyebilirim. Mesela rakamlar net değil. Makineler boşa düştüğünde firmalar kurumsal yapıda olmadıkları için panik yapıp hesapsız kira bedelleri ile piyasanın dengesini bozuyorlar. Bu da uzun vadede hem firmalara hem de genel olarak sektöre zarar veriyor. Bu ve benzeri sorunların belirlenip çözülmesi gerekiyor.”

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler