Fatih Vinç son zamanlarda sadece yaptığı makina yatırımları ile değil, geliştirdiği kiralama programı ve servis yatırımları ile de dikkat çekiyor. Yakın zamanda 130 adet Dingli marka akülü makaslı platform ve Genie marka 20 adet eklemli platformu parkına katan Fatih Vinç, bir taraftan da rekabetin younlaştığı servis alanında attığı adımlar ile rakiplerinden farklılaşıyor.
Türkiye’de platform sektörünün öncü firmalarından Fatih Vinç son yıllarda sadece büyük makina yatırımları ile değil, teknolojiye ve insana yaptığı yatırımla da öncü rolünü pekiştiriyor. Fatih Vinç Genel Müdürü Kenan Aydın ile bir araya gelerek hem yeni yatırımlarını hem de sektörü konuştuk. 2022 yılına firma olarak hem teknoloji hem de makina parkı açısından hazır olduklarını söyleyen Aydın şunları söyledi: “Biz hazırlıklarımızı öngörülerimiz doğrultusunda daha erken bir süreçte yaptık.
Akülü makaslı platformda tercih Dingli oldu
Son yıllarda gerçekleştirdikleri makina yatırımlarıyla ilgili değerlendirmelerini de paylaşan Aydın, “2018 yılında inşaat sektöründeki gerileme dönemi, Türkiye’deki platform pazarını daralttı. Piyasada 1000 ile 1500 adet arası olan makine satışları % 70’lerin üzerinde bir düşüş yaşayarak 100’lü adetlere kadar geriledi. Bunun yanı sıra piyasada bozulan arz-talep dengesi ve dövizin geldiği noktada, makineler artık daha çok kıymetli hale geldi. Geçtiğimiz dönemlerde ekonomik sorunların yaşanması ve dövizin yüksek olması nedeniyle yeni yatırımlara ara verildi. 2020 yılında makina talebi arttı biz de hem o yıl hem 2021’de parkımızı büyüttük” şeklinde konuştu. Makina yatırım sürecinin detaylı Aydın, “Bu süreçte fiyatın yanı sıra çalışma şartları ve satış sonrası hizmetler gibi kriterlere de bakıyoruz. Bu anlamda Dingli markasının platformlarıyla beklentilerimizi karşılaması nedeniyle bu markadan 60 adet akülü makaslı platform sipariş ettik” ifadelerini kullandı.
Akülü eklemli makinalara talep artacak
Aydın eklemli platformlarda ise tercihlerinin Genie markası olduğunu beliterek şunları aktardı: “Genie’den 20 adet eklemli platform siparişi verdik bunların teslimatı da yapıldı. Bana göre eklemli platformlar pazarda önemli makinalar olarak konumunu koruyacak. Akülü ve dizel eklemli platformların piyasadaki oranı makaslı platformlara göre % 5’lerde olsa da iş güvenliği bilinci arttıkça bu makineler, çok ciddi şekilde talep görmeye başlayacak. Biz de bu düşüncelerle Genie’den 20 adet eklemli platformla parkımızı güçlendirdik. Bu sektörün tüm oyuncularının da 2022’de eklemli platformlara yatırım yapmak durumunda kalacaklarını düşünüyorum” dedi.
Servisi iyi olan kazanır
Türkiye geneli yapılanmalarına ilişkin bilgilerde aktaran Aydın “Şu an 8 lokasyonumuzla makinalarımızın olduğu bölgelere maksimum uzaklığımız 200 km. Bu sayede gerektiğinde makinamıza iki-üç saat içinde ulaşarak müdahale taahhüdü verebilyoruz. Ayrıca biz 2019 yılı gibi zor bir yılda bile küçülme, personel çıkarma yoluna gitmedik. Bizim sektörümüzde firmalar genelde ofisten müşteriye ulaşır ama biz bunu değiştirdik ve müşterinin ayağına yani sahaya gitmeye başladık” ifadelerini kullandı. Servis konusundaki yatırımlarının altında yatan düşüncenin rekabetin servise kayacağına dair öngörüleri olduğunu da aktaran Aydın “Firmaların sadece makina parkları ile değil servis hizmeti ve gücü anlamında da farklılaşacağını öngördük ki bunda da haklı çıktık. Şu an rekabetin en sert yaşandığı konu servis ve hizmet. Kiralama sonrasında iyi hizmet veren firmalar bir adım öne geçiyor. Çünkü makinayı kiralayan müşteri bunu talep ediyor. Müşteri makinadan kaynaklı zaman kaybetmek istemiyor. Zaman kaybetmek aynı zamanda para kaybetmek anlamına geliyor. Bu nedenle kendisine sorun çıkarmayacak firmalarla çalışmayı tercih ediyor. Şantiyenin önceliği her zaman verimlilik, hız, güvenlik ve zamandır. Biz hem makinalarımızla hem de sunduğumuz hizmetler ile bu istekleri karşılıyoruz.
Röportajın tamamını okumak için:
https://vincveplatform.com/vinc-platform-35-sayi-yayinda/#sayfa_18