8 Eylül 24, Pazar

Dünyanın en büyük PDH tesisi projesi için taşıma ve kaldırma çözümleri

Entegre ağır kaldırma ve taşıma çözümleri, Suudi Arabistan’daki petrokimya tesisi inşaat projesinin karmaşıklığını en aza indiriyor.

 Dünyanın en büyük Propan Dehidrasyon Tesisi (PDH) Suudi Arabistan’da kurulurken Mammoet, tüm kritik bileşenlerinin doğru sırayla gelmesini ve sorunsuz ve güvenli bir şekilde yerine kurulmasını sağlayarak liman masraflarını en aza indirdi. Sıkışık sahadaki inşaat sırasında özelleştirilmiş kaldırma sistemi, alanın verimli kullanılmasını sağladı. Suudi Arabistan ekonomisini çeşitlendirme arayışındayken, petrokimya sektörü önemli bir büyümeye hazırlanıyor. 2030 yılına kadar petrol üretiminin üçte birinden fazlasının kimyasal üretimine tahsis edilmesi öngörülüyor ve şu anda Krallık genelinde birkaç yeni tesis inşa ediliyor.
Bu yeni tesislerin en büyüklerinden biri, Jubail Sanayi Şehrinde Samsung Engineering tarafından Gelişmiş Poliolefin Şirketi (APOC) için inşa edilen devasa yeni Propan Dehidrasyon Tesisi. Her yıl 840.000 metrik tondan fazla propilen üreten bu tesis, dünyadaki en büyük PDH tesisi olacak ve Suudi Arabistan’ın toplam propilen üretimini %60’tan fazla artıracak. Bu tür bir projede zorluklar da çok büyüktü. Prefabrik bileşenlerin sabit bir akışının güvenli bir şekilde yerine monte edilebilmesi için sahaya tam olarak doğru sırayla ulaşması gerekiyordu. Projenin karmaşık gerekliliklerinin farkında olan Mammoet, şirketin verimlilik ve güvenliğe olan sıkı bağlılığıyla desteklenen, operasyonları kolaylaştırmak ve riskleri en aza indirmek için dikkatle planlanmış, entegre, hepsi bir arada bir çözüm önerdi. Uzmanlardan oluşan ekibi, fabrikadan temele lojistik, deniz ve kara taşımacılığı ile ağır kaldırma gereksinimlerinin tüm kapsamının sorumluluğunu üstlendi. Bunu yaparken birçok yurt içi ve yurt dışı sevkiyatın koreografisini yapmak, şimdiye kadar yapılmış en büyük prefabrik bileşenlerden bazılarını elleçlemek ve bir dizi olağanüstü ağır kaldırma operasyonu gerçekleştirmek ve aynı zamanda yol boyunca bazı beklenmedik zorlukların üstesinden gelmek gerekiyordu.

Fabrikadan temele taşıma

Mammoet’in kara ve deniz taşımacılığındaki uzmanlığı, uzunluğu 46 metreye, yüksekliği 33 metreye ve ağırlığı 1.900 tona kadar olan 15 geniş boru rafı modülünün Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bir üretim tesisinden Suudi Arabistan’a taşınmasında önemli bir rol oynadı. Mammoet, art arda altı sefer düzenleyerek ve yakındaki tersaneyi yerleştirme tesisi olarak kullanarak sıralamayı optimize etti, sahadaki sıkışıklığı azalttı ve operasyonları kolaylaştırdı.
Krallık içi nakliye süreci, hem ithal edilen hem de yerel olarak üretilen bileşenlerin yanı sıra tesisin merkezi proses kulesini veya ürün ayırıcıyı da içeriyordu. Mammoet, rıhtım kenarından ve döşeme tesisinden proje sahasına kadar olan 26 kilometrelik rotayı müzakere etmek için karmaşık rota simülasyonları gerçekleştirdi, yol ağının nerede ve nasıl değiştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini belirledi ve Suudi yetkililerle tüm izin süreçlerini yönetti. Bileşenlerin güvenli teslimatı için 180 dingil SPMT hattı, 60 geleneksel dingil ve sekiz ana taşıyıcıyı içeren geniş bir taşıma ekipmanı filosu kullanıldı.

Ağır kaldırma işlemleri

125 ayrı ağır kaldırma operasyonu arasında 129 m yüksekliğinde, 10 m genişliğinde, 1.600 tonluk ürün ayırıcının kurulumu en zorlu olanıydı. Uzmanlıklarından ve uzman ekipmanlarından yararlanan Mammoet, bir kule portal kaldırma sistemi ve 1.250 ton kapasiteli paletli vinç (850 ton karşı ağırlığa sahip bir CC6800) tasarladı. CC6800, kaldırma işlemi boyunca kuyruk kısmını yerden yüksekte tutarken, portalın hidrolik kaldırma sistemi ürün ayırıcıyı üstten kaldırdı. Çoğu portal kaldırma sisteminin aksine Mammoet tamamen bağımsız ve 130 metre yükseklikte bile herhangi bir gergi teli gerektirmez.
Proje boyunca Mammoet’in ekibi, BAE’de modül imalatındaki gecikmeler ve tasarım değişiklikleri de dahil olmak üzere, beklenenden daha büyük modüllerin yeniden planlanması ve işlenmesini gerektiren beklenmedik zorlukların üstesinden gelme konusundaki uzmanlığını gösterdi. Bu arada Suudi Arabistan’da ulaşım güzergahı üzerindeki köprülerin bakımı, projeyi iki aya kadar geciktirme tehlikesi yarattı. Ancak çözüm odaklı bir zihniyetle Mammoet ekipleri, geçici köprüleme sistemlerinin kurulması da dahil olmak üzere geçici çözümler buldu.
Projenin planlanan zamanda tamamlanıp devreye alınması ve tesisin 2024’ten itibaren faaliyete geçmesi bekleniyor.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenenler